75% din cititori nu fac diferența între o știre falsă și una adevărată!

 

Ce este stirefalsa.ro?

Acest websait este parte a proiectului INTERNET DEFENSE LEAGUE Membru al Ligii de Apărare a Internetului și se dorește a fi un puternic instrument de filtrare și dezbatere a știrilor din mediul online. Conceput și realizat pe ideea de a pune la dispoziție cititorilor din mediul online posibilitatea de a posta păreri, opinii și dezbateri despre știrile din acest mediu și de a participa activ la combaterea fenomenul de manipulare a cititorilor.

Folosind cu încredere și responsabilitate acest instrument participați activ la filtrarea informațiilor în funcție de părerile cititorilor.

Totodată websaitul stirefalsa.ro dă posibilitatea utilizatorilor de a dezminți unele articole despre persoane sau situații cunoscute de aceștia și care nu au beneficiat de un drep la replică echitabil.

Nu te lăsa păcălit! Cum identificăm o știre falsă?

Știrea trebuie să răspundă la întrebările CE, CINE, UNDE, CÂND, CUM, DE CE. Știrea relatează pe scurt un fapt sau un eveniment, conține cel puțin două surse independente și nu prezintă opinia jurnalistului.

Știrile false pot fi identificate, de obicei, după anumite „simptome”:

 • TITLU scandalos, scris cu litere mari! De obicei, știrile false folosesc MAJUSCULE și cuvinte precum scandalos, șocant, înfiorător, iar adesea titlul spune cu totul altceva decât scrie în articol.
 • Știrea trebuie să prezinte fapte, nu opinii! Dacă un articol conține opinia jurnalistului, întrebări în loc de răspunsuri, epitete și etichete, acest text nu reprezintă o știre obiectivă și credibilă.
 • Verifică secțiunea „Despre noi”/„Date de contact”. Dacă lipsesc informații despre instituție, membrii acesteia, misiunea și datele de contact, portalul respectiv este probabil unul clonă.
 • Verifică adresa web a site-ului de știri! Dacă seamănă izbitor de tare cu portaluri de știri cu nume cunoscute, la care se schimbă extensia sau se adaugă o extensie suplimentară, probabil e un portal de știri false. Astfel de portaluri apar în fecare zi pentru a duce în eroare cititorul, care, din grabă, crede că se află pe un site credibil, cu autoritate.
 • Sursele! Verifică la ce sursă se face referire – e o sursă credibilă, e o sursă reală? Mai ales într-o investigație cu privire la un subiect controversat, veți găsi surse și citate. Fiți atenți dacă se face referire la experți, dar nu este prezentat niciunul sau doar unul, dacă se prezintă declarațiile unei persoane/politician/expert, dar nu se indică linkul unde poate fi verificată informația, dacă se prezintă doar surse cu aceleași opinii la subiect, fără a se cere și replica persoanei vizate.
 • Ești furios, alarmat? Probabil acesta a fost scopul „știrii”. Întreabă-te cui îi convine să fii furios și de ce. Ia o pauză și respiră. Apoi verifică știrea în altă sursă.

Ai descoperit o informație falsă? Ce poți face tu?

Completează formularul din websaitul stirefalsa.ro dând click pe butonul DESCHIDE UN NOU SUBIECT DE DISCUȚII , iar websaitul stirefalsa.ro va face tot posibilul ca după aprobarea deschiderii subiectului de discuții acesta să fie foarte bine indexat în motoarele de căutare pentru a fi găsit cât mai aproape de sursa știrii și pentru a trage un semnal de alarmă viitorilor cititori în legătură cu veridicitatea știrii sau pentru a prezenta opinia ta. Totodată numele websaiturilor sau/și a jurnaliștilor care fac subiectul discuțiilor în websaitul stirefalsa.ro va inspira viitorilor cititori o oarecare reținere vizavi de verticalitatea acestora.

Nu uita să distribui prin toate modalitățile care îți stau la dispoziție, subiectul deschis de tine în websaitul stirefalsa.ro pentru a informa în legătură cu știrea.

De ce există știri false și cine beneficiază?

 • Pentru a face bani de pe urma vizualizărilor. Cei care fabrică știri scandaloase, false, au intenția de a câștiga bani pe seama celor care dau click pe știre și o distribuie, crezând că este o informație veridică. Pentru fiecare accesare, creatorii știrilor primesc bani din publicitatea afișată.
 • Pentru a crea confuzie și lipsă de încredere în societate. Obiectivul de bază al propagandei este să inducă o stare de panică în societate, să convingă oamenii că nu există nicio sursă credibilă de informare. Este generată o mocirlă informațională în care toți comit acțiuni negative, rele, prin urmare răul devine o normalitate.
 • Pentru a servi interesele unor grupuri înguste. Știrile false sunt făcute adesea pentru a servi interesele înguste ale unei persoane sau grup aflat la putere. Fie că doresc să se mențină la putere, fie că doresc să schimbe decizia oamenilor de vot, fabricarea de știri false încearcă să convingă oamenii să gândească și să acționeze în avantajul acestor grupuri.
 • Pentru a distrage de la problemele esențiale. Scopul știrilor false este să devieze atenția oamenilor, să-i determine să „uite” despre problemele grave din societate, despre ilegalități și furturi comise de cei aflați la putere. Astfel, cititorii sunt distrași de la lucrurile importante și sunt inundați știri scandaloase.

Tactici aplicate de unele publicații online. Propaganda de la Kremlin

Ben Nimmo, analist pe probleme de securitate europeană, jurnalist în țările baltice și la Bruxelles, fost purtător de cuvânt la NATO, a prezentat, într-un studiu, arsenalul propagandei de la Kremlin. Aceste instrumente sunt valabile pentru toate fenomenele de propagandă, fie locală, fie rusească.

Propaganda se bazează pe o rețea sofisticată, dar pe mesaje extrem de simpliste. Este utilizată o rețea de funcționari, jurnaliști, comentatori și trolli pentru a crea o realitate alternativă în care adevărul este relativ și nicio informație nu poate fi crezută.

Tacticile de bază ale propagandei:

 • Respinge orice critică, fie prin negarea acuzațiilor, fie prin denigrarea celui care face acuzațiile. Discreditează comentatorul, critică forma mesajului, ia în derâdere întreaga comunicare a celui care face acuzațiile.
 • Distrage atenția de la problema principală prin lansarea unor acuzații cu privire la cu totul alt subiect. Această tactică creează nesiguranță, confuzie și îndoială cu privire la credibilitatea oricărei surse, astfel generându-se o mocirlă informațională în care nimeni nu are dreptate, iar acțiunile negative devin o normalitate.
 • Denaturează faptele. În baza unor cifre și fapte, se deformează motivația, realitatea și se prezintă o cu totul altă realitate. Informația este prezentată incomplet, sunt omise intenționat aspecte importante ale știrilor.
 • Demoralizează. Instrumentul final în arsenalul propagandei este să demoralizezi audiența, prin amenințări că acțiunile de acuzare, critică, opoziție vor avea consecințe dezastruoase pentru cei care le-au pornit. Efectul este de a intimida oponenții.